I koníčky mohou být drahé. Jak se jich nevzdat?
poweredbyexperts

I koníčky mohou být drahé. Jak se jich nevzdat?

Každý má zálibu v něčem jiném, ať už je to sport, cestování, sledování nejnovějších filmů, nebo třeba cosplay. Koníčky jsou skvělá věc, pomáhají nám odreagovat se, dobít po škole nebo po práci novou energií, získáváme díky nim nové zkušenosti i známé. Většina z nich má ale společnou ještě jednu věc – bohužel nejsou zadarmo. Musíme si koupit vstupenku, permanentku, vybavení, oblečení, nebo třeba materiál. Jak své koníčky financovat? A nedej bože, když se k tomu objeví ještě nějaký nečekaný výdaj? Poradíme!

Dlouhou dobu se mělo za to, že se všichni rodíme jen s určitým talentem či potenciálem, který nemůžeme dodatečně nijak ovlivnit. Vědci dnes ale stále častěji zjišťují a dokazují, že je tomu přesně naopak. Právě zájmové aktivity jsou jedním z velmi účinných způsobů, jak svůj potenciál prakticky k čemukoliv podstatně zvětšit.

Při učení novým věcem a objevováním neznámého se v našem mozku tvoří nová nervová zakončení, díky kterým pak naše mysl pracuje lépe a rychleji i v jiných oblastech. Byť by vás mohlo na první pohled napadnout, že tohle se děje jen při intelektuálních koníčcích, není tomu tak. Naše mysl je totiž zvědavá na cokoli dosud nepoznaného.

Levné vs. drahé hobby

Máme-li rozdělit koníčky na levnější a dražší, tak mezi ty s nižšími výdaji můžeme zařadit například meditaci (ke které teoreticky nepotřebujete nic než klid) nebo jógu (ke které vám stačí podložka). Oba tyto koníčky pomáhají s lepší sebekontrolou, učí nás trpělivosti a soustředění a zlepšují paměť. Když například výzkumník Richard Davidson v roce 1992 zkoumal mozek dalajlámy a několika dalších mnichů, zjistil, že v průběhu meditace a podobných činností v mozku vznikají zcela specifické druhy vln, které mimo jiné pomáhají eliminovat následky stresu a zlepšují fungování mozku. Fungují také jako prevence degenerativních onemocnění v budoucnu.

No a co ty dražší koníčky? Těch je – co si budeme nalhávat – podstatně více. Kino, víceméně všechny sporty, knihy, sběratelství, výroba čehokoli, to všechno něco stojí. A čím náročnější hobby máte, tím je to pro vás finančně náročnější. Vyrábíte třeba proutěné koše nebo náramky ze speciálních korálků, které jsou jenom na Bali? Skvělý nápad s velkou perspektivou, jenomže pro začátek budou potřeba velké investice, jak časové, tak finanční. Potřebujete si vyřídit živnost, zjistit, kde se prodává nejlepší proutí nebo jak dopravit korálky, potřebujete si činnost vyzkoušet a vyvinout nejlepší model. A pro rozjezd byznysu, který bude vynášet, potřebujete vstupní kapitál. Peníze prostě až na prvním místě.

Nejdražší koníčky světa

Mezi nejdražší koníčky patří parašutismus, RC modely, cestování a extrémní domácí mazlíčci. Počítejte tak tři sta tisíc za jedno exotické zvíře plus zhruba dvakrát tak za přípravu pořádného výběhu (záleží na zvířeti). Sběr umění nebo veteránů pak stojí úplně na špičce tohoto pomyslného žebříčku – nejdražší auto prodané v dražbě stálo 350 milionů korun a umělecké dílo skoro sedm miliard.

Všechny výdaje v kapse

Ať už potřebujete drobnou finanční injekci na konci měsíce, když výdaje převýší příjmy (třeba kvůli tomu, že ke všem svým výdajům zrovna nakupujete vánoční dárky pro celou rodinu), nebo trochu větší pomoc s náročnějším koníčkem, ve světě finančních produktů máte jako student mnoho výhod. Jak na to? Vezměte si třeba Komerční banku. Ta nedávno například otevřela v Brně čistě studentskou pobočku, kde vám poradí s čímkoli, co byste v souvislosti s financemi museli řešit, a zároveň přichází i s celou řadou produktů, které jsou pro mladé do třiceti let velmi výhodné.

Za námi je období Vánoc, které také není jenom o svařáku a vůni trdelníku. Statistiky uvádějí, že za Vánoce utratíme všichni zhruba třetinu průměrného platu a mnozí z nás k tomu ještě utratí mnohem více, než si naplánovali. K tomu stále platíte za jídlo, nájem, koníčky a lehce se vám může stát, že je konec měsíce a váš účet je na nule. Co s tím? Asi si neřeknete, že od zítřka nejíte a necháte to plout, že? Komerčka pro tyhle případy nabízí možnost nastavit si k účtu tip č. 1 tzv. povolený debet, což je ta magická funkce, co vám dovolí jít na účtu do minusu. Na běžném provozu účtu to nijak nepocítíte, můžete vybírat z bankomatu, zaplatit nájem nebo nečekané výdaje, prostě cokoli. Například za takový pětitisícový limit navíc neplatíte ani korunu úroku a splatit ho můžete do roka, takže žádný stres. Zřízení povoleného debetu je navíc zdarma a je jen na vás, jestli takovou rezervu využijete, nebo ne.

Pokud potřebujete peněz víc, můžete si ke svému studentskému účtu (který je zadarmo) nastavit ještě tip č. 2 kreditní kartu, ze které zaplatíte cokoli, jakkoli a kdekoli stejně jako s běžnou debetkou. Oproti klasické kartě k účtu ale čerpáte peníze banky, a ne své, tudíž tím třeba při cestování svůj účet chráníte před jakýmkoli možným napadením nebo vysosáním. Na výběr je ze tří možností karet podle výhod, které vás zajímají, a pokud splatíte všechno, co jste zaplatili v předem dohodnutém období, ani tady neplatíte žádné úroky.

Kolik stojí hobby?

Tenis

  • 1000 Kč raketa, 200 Kč/hod. pronájem kurtu, oblečení a boty cca 2000 Kč

Fitko

  • 700–2500 Kč/měsíc permanentka, oblečení a boty cca 2000 Kč

Cestování

  • 500–7000 Kč letenka po Evropě (záleží na společnosti a akci)
  • 10 000 – 40 000 Kč (i víc) letenka po světě

Cosplay

  • 5000–15 000 Kč (záleží na náročnosti kostýmu)

Kinofilie

  • 149–220 Kč vstupenka
  • 135–300 Kč občerstvení
  • 500 Kč fanouškovské tričko

Na náročné koníčky i studium

Nájem, jídlo i dražší koníčky jsou z krku, ale k tomu se blíží závěr semestru a vám se zrovna rozbil notebook, na kterém nutně potřebujete napsat všechny seminárky? To vypadá, jako že by se vám mohl hodit menší úvěr, třeba tip č. 3 Micro Gaudeamus, skrze který vám Komerčka půjčí až třicet tisíc korun bez nutnosti dokládat příjmy nebo přemlouvat rodiče, aby za vás ručili.

A pokud je vaším koníčkem cestování a chtěli byste ho podpořit zahraniční studijní zkušeností, ale nemáte na to dostatek financí, i v tom dokáže výhodný úvěr pomoct. Tip č. 4 Gaudeamus od Komerčky vám zprostředkuje až 600 tisíc korun na školné, studijní potřeby a IT techniku, což je v podstatě všechno, co při studiu v zahraničí potřebujete. Splatit úvěr navíc v tomto případě můžete až po završení studia, kdy si už pěkně vyděláváte. Jestli navíc plánujete vyjíždět na Erasmus+, můžete si k účtu sjednat i balíček Erasmus, který vám zajistí vše, co bude z hlediska financí v zahraničí potřeba. K penězům ze stipendia se tak i nadále dostanete pohodlně přes on-line bankovnictví, na běžné platby budete mít kartu a jednou za měsíc s ní budete moct i v zahraničí vybrat zdarma.

I když jsou koníčky občas poměrně drahou záležitostí, jejich přínos pro náš život je velký, neměli byste se tedy nechat odradit jen proto, že něco stojí. Jak vidíte, možností, jak je financovat bez obtíží, je hned několik, takže si s tím nelámejte hlavu a nedovolte, aby vám nedostatek peněz bral duševní zdraví, potěšení z vašich koníčků anebo z úsměvů vašich blízkých při rozbalování vánočních dárků.

-> Víc info, jak na financování (nejen koníčků) na kb.cz

Text: Lucie Džurdženiková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější